Gyakran felmerülő kérdésekre válaszoltam az energetikai tanúsítványokkal kapcsolatban.

Szponzorált tartalom

e-tanúsítás

e-tanúsítás

Az energetikai tanúsítás, vagy népszerű, rövidített nevén e-tanúsítás manapság egy olyan fogalom, amit nem igazán tudnak hova tenni az emberek – attól függetlenül, hogy elvben már szinte mindenkinek rendelkeznie kéne egy ilyennel, akinek csak ingatlanja van. Ezzel ellentétben sokak fejében még mindig inkább csak a köd van, hogyha meghallja az e-tanúsítás kifejezést, vagy ennek bármilyen más formáját. Nekem viszont nemrég kellett energetikai tanúsítványt csináltatnom, ezért gondoltam gyorsan megválaszolok pár ezzel kapcsolatos, gyakran felmerülő kérdést.

Az én segítségemre ebben a folyamatban az e-tanusitas.eu oldalon elérhető ecoteam volt, akiket még megjegyezni is egyszerű, hiszen magáról a dokumentumról kapták a nevüket. Az ő weboldalukon minden szükséges információt el lehet olvasni, ami az e-tanúsítást illeti, legyen szó a procedúra bármelyik szakaszáról.

Az e-tanúsítás, vagy energetikai tanúsítás tehát egy olyan folyamat, amelynek során megállapítják, majd dokumentálják, hogy egy épület mennyire működik energiahatékonyan, mennyire energiát fogyaszt el a működéséhez és ez egy egyezményesen elfogadott skálán mennyire számít jónak, hatékonynak. 12 kategória áll rendelkezésre ahhoz, hogy jellemezzünk egy ingatlant, a JJ-től egészen az AA++-ig van lehetőség osztályozni őket az energetikai rendszerek állapotától függően. Ma Magyarországon az új építésű ingatlanok esetében a minimum, amit el kell érni a CC, vagyis korszerű kategória, ennél gyengébb minőségű (energetikai szempontból) épület nem készülhet.

Az e-tanúsítás folyamata rendkívül egyszerű: fel kell emelni a telefont, felhívni az e-tanusitas.eu-n található telefonszámot és egyeztetni az igényeinket, valamint, hogy pontosan hogyan fog zajlani a felmérés. Miután ott felvették a szükséges adatainkat, egy másik kolléga fog bennünket keresni, aki a helyszíni felmérést végzi. Nekem vele is nagyon hamar sikerült időpontot egyeztetni, ezért 2 napon belül már nálam volt az e-tanúsítás. Annyi történt ugyanis, hogy ő kijött, felmérte a szükséges pontokat a lakásban, majd a felvett adatokat egyenesen továbbította az irodába. Ott hamar elvégezték a szükséges számításokat és elkészítették az energiatanúsítványomat.

Ennyire egyszerű és gyors az e-tanúsítás folyamata, ezért azt hiszem, hogy ettől egyáltalán nem kell tartani. Remélem, hogy ezzel a pár sorral sikerült benneteket is megnyugtatnom ennek ügyében.