Napelem árak és tippek a rendszer építtetését, beszerzését illetően.

Szponzorált tartalom

napelem árak

napelem árak

Szerettem volna egy rövid bejegyzést írni arról, hogy mennyire bonyolult dolog most a napelemek beszerzése (inkább, hogy mennyire nem az), valamint, hogy a napelem árak mennyire nem ott járnak már, mint mondjuk az előző évtizedben. Azért tartottam ezt szükségesnek, mert még mindig nagyon sok ismerősömtől hallom, hogy ez egy olyan beruházás, amit nem engedhetnek meg maguknak, vagy amit egyáltalán nem is éri meg megcsinálni, mert nem hozza vissza az árát. Pedig ezek a kijelentések leginkább téves, vagy hiányos információkon alapulnak. Ebben a cikkben megosztok veletek néhány konkrétumok a napelem árak témakörében és remélem, hogy ezzel el tudok oszlatni pár sztereotípiát ebben a témakörben.

Tehát, a napelemrendszer.info oldalon, ahonnan egyébként egy kapcsolt szolgáltatásként ingyenes helyszíni felmérést is lehet rendelni, nagyon sok konkrétum található a napelem árak tekintetében. Éppen ezért ne vegyétek zokon, de én is ezeket az információkat fogom most itt megosztani. Először is, vegyünk egy, a lakosság körében gyakran rendelt méretet.

A 6 kW teljesítményt bíró napelemes rendszer egy átlagosnak mondható méret, ami már egy kisebb fogyasztású családi ház (3-4 fő, 8-120 m2) fogyasztását képes megtermelni, hogyha a megfelelő helyre van telepítve a napelem. A 6 kW-ot úgy kell érteni, hogy ezt a teljesítményt akkor tudja leadni a napelem, hogyha jók a körülmények, süt a nap, nem felhős az ég, nem fedi árnyék a paneleket és hasonló. Ezért a tervezésnél nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük ezeket a körülményeket és ennek megfelelően kalkuláljuk túl a fogyasztást, hiszen más esetben könnyen rajta maradhatunk az áramszolgáltató nyakán. Szóval, ez a 6 kW-os, vagy inkább 6 kWp-es (kilowatt peak, azaz kilowatt csúcs) napelemes rendszer 2 200 000 – 2 600 000 forint között érhető el. Ebben pedig azt értem, hogy ennyiért lehet megvenni és felszereltetni egy komplikációmentes helyzetben.

A komplikációmentességet arra értem, hogy nem kell belenyúlni a tetőszerkezetbe, mert hogyha azt is meg kell erősíteni a napelemes rendszer súlya végett, akkor simán lehet, hogy még pár milliót rá kell fizetni a változtatásokra. Ezért mindenképpen szükséges a szakember által végzett helyszíni felmérés ahhoz, hogy valaki jól meg tudja saccolni, hogy mennyi is lesz az annyi.

Ha ennél egy kicsit nagyobb volumenben kell már gondolkozni, mint a 6 kW, tegyük fel, hogy van 4 gyerek a családban és mindnek valami komoly hobbija van: az egyik elektromos gitáron játszik, a harmadik imád főzni-sütni, a második hegeszt, a negyedik meg állandóan ül a tv előtt, akkor egy kicsit nagyobb rendszerre lesz szükség valószínűleg. Legyen a másik példa éppen ezért a 15 kW-os napelem. Itt a napelem árak egy kicsit feljebb szöktek, de egyáltalán nem mondható vészesnek még ez sem: 4 800 000 – 5 200 000 Ft a megközelítőleges díja egy ilyen beruházásnak.

Utóbbi esetben már lehet, hogy érdemes egy pályázatban gondolkodni, ha éppen van olyan futó, aminek a feltételeinek megfelelünk. A további napelem árak ügyében nézzétek meg ti is a napelemrendszer.info oldalt.