Napelem bejelentések az elszámolásról.

Szponzorált tartalom

napelem

napelem

Folyamatosan áll a bál a napelemekkel kapcsolatban, rengeteg kérdés van még, amiket most végre úgy néz ki tisztáznak. Ideje is tisztába tenni a dolgokat, hiszen az egyébként remek befektetésnek számító napelem szabályozások kapcsán mostanában nagy viták rajzolódtak ki.

Az Energiaügyi Minisztérium fontos részleteket közölt a napokban, amelyek nagymértékben hatással vannak a jelenlegi és a jövőbeli háztartási napelemes felhasználókra. Múlt héten jelent meg a kormányrendelet, ami rögzíti az éves elszámolást lehetővé tevő feltételeket a háztartási méretű kiserőművek vonatkozásában.

Az éves elszámolás 10 éves periódusra vonatkozik azoknál a napelem rendszereknél, amihez 2023. szeptember 7.-ig benyújtották az igénybejelentést, illetve amit 2026. január 1.-ig üzembe helyeznek.

A kedvezőbb napelem elszámolás a családok mellett vállalkozások, önkormányzatok és egyéb intézmények esetében egyaránt rendelkezésre áll. Voltak ugyan még egyéb tisztázatlan részletek is, amelyekre most magyarázatot kaptak a napelem felhasználók, méghozzá a rendszerhasználati díjjal kapcsolatban.

Azok a napelemes felhasználók, akik éves szaldó elszámolásban vannak, rendszerhasználati díjat csak a többletfogyasztáshoz mérten kell fizetni, a szaldó elszámolás különbözete után.

Aki esetleg nem lenne tisztában azzal, hogy miért folynak ekkora harcok napelemről, annak annyi támpontot adnánk, hogy bár kezdetekben nem volt ilyen népszerű, mostanra elérhetőbbé vált a nagyközönség számára is a napelem, amely lehetőséget nyújthat akár a teljes függetlenedésre is, a rendszer méretétől függően. A megtérülési idő annál rövidebb volt, minél magasabbra szöktek a villamos energia árak. Míg a drágulás előtt 15 évet is kellett várni a komplett megtérülésre, addig az utóbbi időkben ez az időtartam a felére csökkent egy átlagos rendszernél. Viszont onnantól kezdve, hogy bruttó elszámolást akart a kormány bevezetni, nagyban csökkent a kereslet a napelemekre, s ami még rosszabb, elbizonytalanította azokat, akik már belevágtak a kivitelezésre, viszont még nem csatlakoztak a hálózatra. Ők járhattak volna ugyanis a legrosszabbul, pedig a napelem alap esetben számos előnyt biztosít a felhasználók számára.

Amennyiben kíváncsi rá, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a napelemek, a solargroup.hu oldalon részletesen tájékozódhat!