Napelemekkel a környezetvédelemért és a takarékosságért.

Szponzorált tartalom

napelem

napelem

Egyre több házon látni napelemes rendszereket. Míg pár évtizede még csodálkoztunk volna ezen, ma már a napelemek igencsak elterjedtek. Ennek több oka is van. Egyrészt a napelemes rendszerekkel csökkentjük költségeinket, hisz magunknak termeljük meg a szükséges elektromos energiát. Másrészt pedig óvjuk a környezetünket. Na de hogy milyen is a tökéletes napelem, hogy mire kell figyelni a tervezésnél és a kivitelezésnél. Hogy ennek az egésznek milyen buktatói vannak?

Rengeteg kérdés, de szerencsére mindre van válasz. Elég hozzá a https://napelempalyazatok.hu/ honlapot megnézni és máris sokkal tájékozottabban indulunk neki a napelemes rendszer telepítésének.

Az első és legfontosabb a tervezéskor, hogy felmérjük, hogy mennyi energiára is van szükségünk pontosan. Ennek legegyszerűbb módja az, hogy kiszámoljuk, hogy egy évben mennyi energiát fogyasztunk. A legutóbbi erről készült statisztika 2018-as, ekkor egy átlagos magyar háztartásnak 2200 kWh energiára volt szüksége. Azóta évek teltek el, ez pedig valószínűleg nőtt. De ha ezt is vesszük alapul, ez csak egy átlag. Hisz nem mindegy például, hogy mekkora ingatlanban élünk. Hogy milyen szokásaink vannak. Hogy van-e például klímánk, vagy klímáink, melyek a nagy nyári forróságban zabálják az energiát. Vagy például egy elektromos szauna, ami szintén klassz dolog, ha van, de mennyivel klasszabb, ha a felfűtéséhez szükséges áram a napból származik.

Az első lépés tehát, hogy felmérjük az igényeinket. Aztán pedig felmérjük a lehetőségeinket. Ezt persze nem mi csináljuk magunknak, hisz vannak szakemberek, akik megteszik helyettünk. Elég csak ellátogatni a https://napelempalyazatok.hu/ honlapra, és máris kérhetjük az ingyenes helyszíni felmérést országszerte. Hogy miért van személyes felmérésre, szemlére szükség? Rengeteg dolog miatt. Hisz ekkor dől el, hogy mekkora rendszert is érdemes telepíteni.

Ha túl van méretezve a napelemes rendszer, akkor több energiát termelünk, mint amennyit elhasználunk. Persze mondhatják sokan, hogy ez miért baj, de gondoljunk csak bele! Ha több energiát termelünk, igaz, hogy az áramszolgáltató ezt úgymond megvásárolja tőlünk, de ennek összege igen elenyésző. Egy nagyobb teljesítményű napelemes rendszer pedig sokkal drágább, mint a kisebb. Így a beruházás később térülhet meg. Ezt pedig ugye senki nem akarja?

A másik eset, amikor kevesebb a napelem, kisebb a rendszer. Ilyenkor viszont nem tudunk annyi áramot termelni, amennyire szükségünk van. Így nem felejthetjük el a villanyszámlát, ami ugye azért ilyen esetben elég meghatározó cél szokott lenni. Bár a rendszer egy bizonyos mértékben bővíthető, de azért ennek is vannak korlátai. A korlát pedig az inverter mérete, teljesítménye. A lényeg, hogy egy jó szakember megállapítja, hogy nekünk pontosan mire is van szükségünk. Érdemes úgy kalkulálni, hogy a következő 8-10 évre is gondolunk, hogy lesz-e például elektromos autó töltőnk, ami szintén áramot fogyaszt, vagy vásárolunk-e olyan dolgot, ami plusz fogyasztó lesz az otthonunkban. Ilyen például a klíma, vagy a már korábban említett szauna.

Ha megvagyunk ezzel, akkor jöhet a felmérés. A https://napelempalyazatok.hu/ szakértői felmérik a terepet. Hogy milyen a tető, amire kerülnek a napelemek, hogy mennyire stabil az épület, elbírja-e a rendszert. Hogy milyen tájolású, hiszen nem mindegy, hogy napi hány órát éri a nap, és persze az is nagyon sokat számít, hogy mekkora a tető dőlésszöge. Nem szabad elkeseredni akkor sem, ha a tető nem felel meg a kritériumoknak. Hisz van sok más lehetőség. Például a garázs, vagy melléképület és van olyan is, hogy a napelemek a földön, egy állványzaton állnak.

Sok-sok szempont és sok-sok kérdés merül fel a napelemes rendszerek tervezésekor és kiépítésekor. De egy biztos, hogy a beruházás 8-10 év alatt megtérül, utána pedig tényleg függetlenedik az ember az áramszolgáltatótól. És nem csak hogy nem kell villanyszámlát fizetnie, de még a környezetet is óvja.