Ha alkoholproblémája van, segítenek a Felépülők.

Szponzorált tartalom

felépülök

felépülök

Az egyik barátnőmnek alkoholproblémái vannak. Eleinte nem vettem róla tudomást, a hétvégi találkozásunkkor általában nyilván mindenki ivott egy-két pohár koktélt. De aztán ahogy az évek teltek, ezek a találkozások úgy alakultak át inkább mozizós otthoni estékké. Eleinte itt is borozgattunk, ugyan miért ne tettük volna, de aztán inkább áttértünk a gyógyteákra. Négyen-öten jártunk így össze rendszeresen. Évi sosem ivott teát, ő mindig hozott magával alkoholt. Eleinte nem tulajdonítottam ennek nagy jelentőséget, de aztán, miután már a napközbeni kávézáskor is whiskey-t ivott, mondván, hogy az írek is ezt teszik, kezdett aggasztani a dolog. Szerencsére rátaláltam a felepulok Családi Felépülési Központra, akik tudnak segíteni a barátnőmön.

 

Évi esete egy a millióból, sokan vélik úgy, hogy a szórakozáshoz szükség van az alkoholra. Pedig anélkül is lehet jó egy buli, sőt, szerintem akár még jobb is. Évi eleinte úgy volt vele, hogy ha hétvége van, akkor azzal együtt jár az ivás is, aztán még akkor sem tűnt fel neki, hogy problémája van, amikor már hét közben is meg-megivott egy-egy pohárral. Vagy csak nem akarta észrevenni. Akárhogy is, hosszú évek teltek el így, mire már ott tartott, hogy elvonási tünetei voltak. Persze előttünk, barátnői előtt szégyellte a helyzetet, titkolta, hogy iszik. Mindig próbált más és más boltban vásárolni, mert azt érezte, hogy azt nézik, hogy ő mit vesz, mennyit is iszik. Két üveg bor – később már ennyi volt a napi átlag.

 

Aztán egyszer történt valami. Leültünk és kiöntötte a szívét, elmesélte, hogy már ő sem érzi jól magát és a segítségemet kérte. Én pedig megköszöntem a bizalmát és nekiálltam keresgélni a neten. Így találtam rá a Felépülőkre, akik egy 28 napos egyedi programot kínálnak a felépülni vágyóknak.

 

A felepulok.hu honlapon egy nagyon kedves család történetét ismerhetjük meg, ők vezetik a Családi Felépülési Központot. A történetükből kiderül, hogy a családfő is az alkohol rabja volt, a felesége pedig elszenvedte ennek minden velejáróját. A fiuk is függővé vált, a drogok uralták az életét. Aztán rátaláltak a megoldásra és helyrehozták az életüket. A megtapasztaltak alapján határoztak úgy, hogy segítenek sorstársaikon.

 

Ami egy igazán nemes cselekedet, hiszen így ők saját maguk tapasztalatait is meg tudják osztani a program résztvevőivel. Maga a 28 napos program egy gyönyörű helyen zajlik, festői környezetben, diszkréten elbújva a világ elől. A szabadban, mégis távol a turistáktól.

 

Sok-sok beszélgetés, egyéni és csoportos foglalkozás, terápia vár a programban résztvevőkre. Itt nincsenek tabuk, hisz mindenkinek az a célja, hogy felépüljön. Az alkoholizmusból nem lehet kigyógyulni, csak felépülni – mondják, viszont le lehet élni az életet úgy, hogy az ember boldog, optimista és józan. Ez a legfontosabb.

 

Sokan, akik még rabjai ennek a függőségnek, el sem tudják képzelni, hogy milyen is volt az életük az alkoholizmus előtt. A Felépülők egy új életet kínálnak. A Minnesota-modell a programjuk alapja, ami a filmekből ismert 12 lépcsős programot is használja. Azt vallják, hogy az alkoholizmus betegség, és így is kezelik a problémát. A 12 lépcső pedig abban segít, hogy az ember újra felépítse saját életét, hogy biztos alapokon álljon és magabiztosan tudjon nemet mondani az alkoholra.

 

A felepulok.hu oldalon nagyon sok történetet is megismerhetünk, olyanok beszámolóit, akik már részt vettek a programban. De nem csak ezt, hisz 3 dimenziósan be is járhatjuk a központot. A barátnőmnek át is küldtem a linket, aki azt  mondta, belevág a programba.